فهرست مطالب

مجله دانشگاه علوم پزشکی قم
سال چهاردهم شماره 7 (پیاپی 102، مهر 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/07/15
  • تعداد عناوین: 8
|
  • بیژن نعمتی چراتی، معصومه حبیبیان* صفحات 1-11
    زمینه و هدف

    چاقی و کمبود ویتامین D عوامل خطرزای مهمی برای بیماری های مزمن کلیوی محسوب می شوند. استفاده از مداخله های دارویی ایمن و کم خطر برای کاهش یا پیشگیری از بیماری های مزمن توصیه می شود. هدف از مطالعه حاضر بررسی تاثیر تمرینات پیلاتس و ویتامین D بر شاخص های عملکرد کلیوی در مردان دارای اضافه وزن بود.

    روش بررسی

    این مطالعه نیمه تجربی روی 50 مرد دارای اضافه وزن 45 تا 55 ساله انجام شد. آزمودنی ها به صورت در دسترس انتخاب و سپس به طور تصادفی به گروه های تمرین پیلاتس، تمرین پیلاتس+ویتامین D، ویتامین D و کنترل تقسیم شدند. گروه های تمرین و ترکیبی، 8 هفته تمرینات پیلاتس را (با شدت 50 تا 70 درصد ضربان قلب ذخیره، 3 جلسه در هفته) انجام دادند. گروه های ویتامین D و ترکیبی، 50هزار واحد ویتامین D در هفته مصرف کردند. سطوح اوره، اسیداوریک، کراتینین و میزان فیلتراسیون گلومرولی (GFR: Glomerular Filtration Rate) قبل و پس از مداخله ها اندازه گیری شد. برای تحلیل داده ها از آزمون های t زوجی، آنوای یک طرفه و کروسکال والیس استفاده شد (05/0>P).

    یافته ها: 

    بر اساس یافته ها 8 هفته تمرین پیلاتس، مصرف ویتامین D و مداخله ترکیبی با افزایش سطوح فیلتراسیون گلومرولی و کاهش اوره، اسیداوریک و کراتینین همراه بود (05/0>P). همچنین مداخله ترکیبی با تغییرات بیشتر این متغیرها در مقایسه با دو مداخله درمانی دیگر همراه بود (05/0>P).

    نتیجه گیری:

     به نظر می رسد هر دو مداخله مصرف ویتامین D و تمرین پیلاتس ممکن است به بهبود عملکرد کلیوی افراد داری اضافه وزن با وضعیت غیرنرمال ویتامین D، به واسطه افزایش میزان فیلتراسیون گلومرولی، کاهش سطوح اوره، اسیداوریک و کراتینین منجر شوند، اما مداخله ترکیبی تاثیرات بیشتری دارد.

    کلیدواژگان: اضافه وزن، تمرین پیلاتس، عملکرد کلیوی، میزان فیلتراسیون گلومرولی، ویتامین D
  • محمد مهدیزاده، نوید ناطقی، مصطفی واحدیان، نیما بیوکی* صفحات 12-18
    زمینه و هدف

    کانال های مندیبل دوشاخه یکی از تنوعات آناتومیکی در کانال های مندیبولار تحتانی است که عدم توجه به آن می تواند باعث بروز عوارضی مانند بی حسی و خون ریزی حین درمان های دندان پزشکی شود. هدف از انجام این مطالعه بررسی شیوع وجود کانال های دوشاخه و ارتباط آن با موقعیت و پهنای کانال اصلی در رادیوگرافی های پانورامیک جمعیتی از شهر قم است.

    روش بررسی

    در این مطالعه توصیفی-تحلیلی، مقطعی و گذشته نگر، رادیوگرافی پانورامیک 2415 نفر (1320 زن و 1095 مرد) با بازه سنی 18 تا 86 سال بررسی شد که در سال 1398 به دانشکده دندان پزشکی و درمانگاه دندان پزشکی سلامت قم مراجعه کردند. رادیوگرافی ها از نظر وجود کانال مندیبل دوشاخه در سمت راست و چپ و همچنین اندازه گیری پهنا و فاصله کانال ها با استفاده از نرم افزار Scanora ارزیابی شدند. برای تجزیه وتحلیل داده ها از آمار توصیفی (فراوانی، میانگین و انحراف معیار) و آمار تحلیلی (آزمون کای دو، آزمون تی مستقل و آزمون من ویتنی) استفاده شد و 05/0 P< معنادار تلقی شد.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد شیوع کانال های مندیبل دوشاخه در 64 نفر (6/2 درصد) بود. سه نفر (1/0 درصد) کانال مندیبولار دوشاخه دوطرفه داشتند و به این ترتیب تعداد کل کانال های دوشاخه 67 مورد شناسایی شد. شایع ترین نوع کانال های مندیبل دوشاخه، نوع 2 بود. همچنین رابطه معناداری بین سن، جنس، پهنا و فاصله تا بوردر تحتانی مندیبل با وجود کانال های مندیبل دوشاخه یافت نشد.

    نتیجه گیری:

     شیوع کانال مندیبل دوشاخه در تصاویر پانورامیک رابطه معناداری با سن، جنس، پهنای کانال و فاصله تا بوردر تحتانی مندیبل نداشت.

    کلیدواژگان: رادیوگرافی پانورامیک، مندیبل، تنوع آناتومیک
  • زهرا زارعی، سمیه حسام*، شقایق وحدت، علیرضا اولیایی منش صفحات 19-30
    زمینه و هدف

    خرید راهبردی در خدمات بهداشتی و درمانی یکی از مولفه های مهم در بهبود عملکرد نظام سلامت و یکی از مهم ترین موضوعات در اصلاح سیستم سلامت در سراسر جهان است. خرید سنتی (منفعل) به دلیل مشکلاتی از قبیل کارایی پایین در سیستم بهداشت و درمان، نداشتن منابع هدفمند، ناکارآمدی منابع و عدالت ضعیف در دسترسی به خدمات نقاط ضعف دارد. سازمان بهداشت جهانی برای حل این مشکلات، خرید راهبردی را به عنوان یک فعالیت اصلی برای بهبود عملکرد سیستم سلامت معرفی کرده است. ازاین رو مطالعه حاضر با هدف بررسی چالش ها و مشکلات خرید راهبردی بخش سلامت انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه از نوع کیفی است که به منظور جمع آوری اطلاعات، ابتدا قوانین و سیاست های بالادستی در حوزه خرید راهبردی در ایران بررسی شد. در مرحله بعد با 25 نفر از سیاست گذاران نظام سلامت در خصوص چالش های خرید راهبردی و اقدامات انجام شده مصاحبه شد. داده ها به روش تحلیل محتوا و با استفاده از نرم افزار MAXQDA نسخه 10 تجزیه وتحلیل شد.

    یافته ها:

     طی تحلیل وضعیت موجود در 5 بعد خرید راهبردی، 21 موضوع و 57 زیرموضوع طبقه بندی شد. مهم ترین موضوعات در بین یافته ها موضوع تولیت و حاکمیت با بیشترین فراوانی 62 درصد و نظام اطلاعات سلامت با فراوانی 47 درصد است. با تحلیل یافته های پژوهش 52 چالش شناسایی و بررسی شد.

    نتیجه گیری: 

    با وجود تمام مزایای خرید راهبردی، اثربخشی آن مبتنی بر اجرای موفق و همکاری موثر همه ذی نفعان است. علاوه بر این، ممکن است لازم باشد خرید راهبردی انجام شود که با شرایط هر کشور و نیازهای جامعه مطابق است؛ لذا ایجاد زیرساخت های لازم و مرتفع کردن چالش ها برای اجرای بهینه آن در کشور ما ضروری است.

    کلیدواژگان: پوشش همگانی سلامت، تحلیل، چالش، خرید راهبردی
  • هومن نامور*، مسعود قاصدی صفحات 31-39
    زمینه و هدف

    امروزه بیماری فشارخون یکی از شایع ترین اختلالات قلبی و عروقی است که در جوامع روبه توسعه افزایش چشمگیری دارد. پژوهش حاضر با هدف تعیین سهم وابستگی بین فردی و حمایت اجتماعی با میانجیگری امید در تاب آوری بیماران مبتلابه فشارخون بالا انجام شد.

    روش بررسی

    جامعه آماری پژوهش شامل تمام بیماران مبتلابه فشارخون بالا بود که به مراکز درمانی شهر تهران مراجعه کرده بودند. گروه نمونه 250 نفر از مراجعه کنندگان مبتلابه فشارخون بودند که به مراکز درمانی موردنظر مراجعه داشتند. این گروه به صورت داوطلبانه و به روش نمونه گیری قضاوتی و هدفمند انتخاب شدند. ابزار پژوهش شامل پرسش نامه های تاب آوری، حمایت اجتماعی، امید و وابستگی بین فردی بود. تجزیه وتحلیل داده ها با استفاده از روش تحلیل مسیر انجام شد.

    یافته ها: 

    یافته ها پژوهش حاضر نشان داد حمایت اجتماعی و وابستگی بین فردی بر تاب آوری بیماران مبتلابه فشارخون بالا تاثیر مثبتی دارد. همچنین متغیر امید نیز بر تاب آوری بیماران مبتلابه فشارخون بالا تاثیر مثبت دارد. همچنین تاثیر غیرمستقیم حمایت اجتماعی بر تاب آوری نیز نشان داده شده است. متغیرهای وابستگی بین فردی، حمایت اجتماعی و امید بر تاب آوری اثرات مستقیم معناداری دارد، درحالی که هر دو متغیر وابستگی بین فردی و حمایت اجتماعی بر تاب آوری اثر غیرمستقیم دارند.

    نتیجه گیری:

     نتایج پژوهش حاضر حاکی از این است که در بیماران مبتلابه فشارخون بالا امید می تواند بین حمایت اجتماعی و تاب آوری نقش میانجی داشته باشد و در افزایش تاب آوری در این بیماران نقش موثری ایفا کند.

    کلیدواژگان: وابستگی بین فردی، حمایت اجتماعی، امید، تاب آوری، پر فشاری خون
  • امین عربشاهی، فاطمه سادات ایزد خواه، لیلا قزوینیان، ذبیح الله قارلی پور* صفحات 40-49
    زمینه و هدف

    سلامت در جامعه امروزی نقش اساسی دارد و هسته اصلی و مرکزی توسعه انسانی تلقی می شود. بدیهی است که سلامتی نگرانی اولیه همه ماست و دستیابی به سلامتی و نگهداری آن مستلزم همکاری تمام ارگان ها ازجمله رسانه های جمعی است؛ بنابراین، این مطالعه با هدف تعیین نگرش خانواده های ساکن شهر قم نسبت به برنامه های سلامت محور صداوسیما و ارتباط آن با عملکرد بهداشتی آن ها انجام شد.

    روش بررسی

    این مطالعه توصیفی مقطعی با مشارکت خانواده های ساکن شهر قم در سال 1397 انجام شد. با استفاده از نمونه گیری چندمرحله ای و فرمول حجم نمونه، تعداد 310 نفر از خانواده ها به صورت تصادفی ساده انتخاب شدند. در این مطالعه از ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسش نامه محقق ساخته مربوط به بررسی میزان استفاده از برنامه های سلامت محور صداوسیما، نگرش نسبت به برنامه های سلامت محور صداوسیما و عملکرد بهداشتی استفاده شد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه 20 و آزمون های تی مستقل، ضریب همبستگی پیرسون، کای اسکویر، آنووا و آزمون های تعقیبی توکی و LSD تجزیه وتحلیل شدند.

    یافته ها:

     نتایج نشان داد 2/43 درصد (134 نفر) اصلا و 29 درصد (90 نفر) کمتر از یک ساعت از برنامه های سلامت محور تلویزیون و رادیو در طول شبانه روز استفاده می کنند. یافته های مطالعه نشان داد ارتباط معنی داری بین استفاده از برنامه های سلامت محور رادیو و تلویزیون با نگرش (023/0=P) و عملکرد بهداشتی (001/0>P) افراد وجود دارد. همچنین بین نگرش نسبت به استفاده از برنامه های سلامت محور رادیو و تلویزیون و عملکرد بهداشتی افراد ارتباط معناداری وجود دارد (001/0>P).

    نتیجه گیری: 

    بین میزان استفاده از برنامه های سلامت محور تلویزیون و رادیو با نگرش و عملکرد بهداشتی افراد ارتباط معناداری وجود دارد. پیشنهاد می شود مسیولان رسانه ملی و برنامه سازان تلویزیون بر اساس نیازسنجی به تولید برنامه با شیوه های به روز، به منظور ترویج فرهنگ استفاده از برنامه های سلامت محور صداوسیما اقدام کنند.

    کلیدواژگان: نگرش، عملکرد بهداشت عمومی، برنامه های سلامت محور، تلویزیون، رادیو
  • مصطفی نصیرزاده، محمدعلی گل* صفحات 50-57
    زمینه و هدف

    درپیش گرفتن رفتارهای پیشگیرانه برای کاهش شیوع و شدت عوارض بیماری کووید 19 ضروری است. دانش، نگرش و ادراکات فرد از متغیرهای تبیین کننده اتخاذ رفتار هستند. هدف پژوهش حاضر تعیین دانش، ادراک، نگرش و برخی فاکتورهای همراه با رفتارهای پیشگیرانه از کووید 19 در شهروندان قم در خصوص این بیماری است.

    روش بررسی

    این پژوهش توصیفی-مقطعی در میان 2هزار و 423 نفر از مردم شهر قم در سال 1399 با روش نمونه گیری خوشه ای انجام شد. داده ها با استفاده از پرسش نامه محقق ساخته آنلاین جمع آوری شد. پرسش نامه شامل 20 سوال برای ارزیابی دانش، 5 سوال تهدید درک شده، 6 سوال نگرش و 13 سوال رفتارهای پیشگیرانه بود.

    یافته ها:

     میانگین نمره دانش 5/94 درصد، نگرش 05/93 درصد، تهدید درک شده 76/92 درصد و رفتارهای پیشگیرانه 42/88 درصد بود. بین رفتارهای پیشگیرانه با دانش و نگرش ارتباط مستقیم و معنی داری وجود داشت و نگرش قوی ترین پیش بینی کننده رفتار بود (001/0>P، 362/0=B).

    نتیجه گیری:

     این مطالعه نشان داد مردم قم سطح بالایی از دانش، ادراک و رفتارهای پیشگیری کننده ای نسبت به بیماری کووید 19 دارند.

    کلیدواژگان: دانش، کووید 19، نگرش
  • محسن پاکدامن، سارا گراوندی، روح الله عسکری، میلاد شفیعی، مهدیه خالقی موری، سجاد بهاری نیا* صفحات 58-68
    زمینه و هدف

    در ایران بیماری های قلبی عروقی رتبه اول را از نظر مرگ ومیر به خود اختصاص داده است. بیماری های قلبی عروقی به سقوط خانواده ها در ورطه فقر منجر می شود و وضعیت بدتری از بیماری را ایجاد می کند. سیاست گذاران نظام سلامت برای تصمیم گیری به منظور تخصیص بهینه منابع، نیازمند آگاهی از هزینه های این بیماری ها هستند. هدف از مطالعه حاضر برآورد بار اقتصادی بیماری های قلبی عروقی در بیمارستان های منتخب شهر یزد بود.

    روش بررسی

    این مطالعه به صورت توصیفی، تحلیلی و مقطعی انجام شد. در این مطالعه بار اقتصادی بیماری های قلبی عروقی با روش هزینه بیماری (cost-of-illness) و بر اساس روش سرمایه انسانی برآورد شد. بر اساس محتوا و هدف در این مطالعه از رویکرد مبتنی بر شیوع استفاده شد. به منظور انجام این مطالعه از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شد. جامعه آماری افراد مبتلابه بیماری های قلبی عروقی مراجعه کننده به بیمارستان های مطالعه شده در شهر یزد بودند. روش نمونه گیری تصادفی بود و حجم نمونه 200 نفر محاسبه شد. تجزیه وتحلیل داده ها با نرم افزار SPSS و اکسل انجام شد.

    یافته ها: 

    5/41 درصد از بیماران مرد و 5/58 درصد زن بودند. هزینه کل مستقیم پزشکی 26میلیون و 184هزار و 130 ریال و هزینه کل مستقیم غیرپزشکی 11میلیون و 521هزار و 250 ریال برای هر بیمار محاسبه شد. بار اقتصادی بیماری های قلبی عروقی با نرخ تنزیل 3 درصد، 16 تریلیون و 721میلیارد و 997میلیون و 317هزار و 485 ریال و با نرخ تنزیل 5 درصد، 11 تریلیون و 819میلیارد و 209میلیون و 806 هزار و 581 ریال به دست آمد.

    نتیجه گیری:

     بیماری های قلبی عروقی هزینه بسیار هنگفتی را بر جامعه تحمیل می کنند. بهترین راه مقابله با این بیماری ها و درنتیجه کاهش هزینه ها، تغییر و اصلاح رفتارهای خطرآفرین است که بیمار را آسیب ناپذیر می کند.

    کلیدواژگان: ایران، بیماری های قلبی عروقی، هزینه بیماری، یزد
  • رضا متقی، الهه میانه ساز* صفحات 69-78
    زمینه و هدف

    یکی از مهم ترین راه های انتقال بیماری COVID-19، از طریق قطرات تنفسی و تماس شخص به شخص است. ACE2 یکی از رسپتورهای این ویروس است که در حفره دهان و علی الخصوص روی سلول های اپیتلیال زبان به فراوانی وجود دارد. ویروس با اتصال به رسپتور خود در دهان می تواند باعث آلوده شدن فرد و انتقال بیماری به سایر افراد شود. دهان شویه ها یکی از روش های ارتقای بهداشت دهان، کاهش التهاب لثه و پریودونتیت هستند و برخی از آن ها خاصیت ضدویروسی و ضدباکتریایی دارند. هدف از این مطالعه مرور مقالات مرتبط با دهان شویه های موثر بر ویروس SARS-CoV-2 (عامل بیماری COVID-19) و ویروس های هم خانواده آن است.

    روش بررسی

    این مطالعه نوعی مرور سریع بر پایه گایدلاین های پریسما (PRISMA) است. پایگاه های اطلاعاتی مانند PubMed، Scopus، Web of Science و Google Scholar با کلیدواژه های مناسب جست وجو شدند. هیچ محدودیتی از نظر تاریخ، نوع انتشار و زبان در جست وجو لحاظ نشد. در کل 47 مقاله یافت شد که نهایتا با لحاظ کردن معیارهای ورود، 9 مقاله استخراج و بر اساس اهداف بررسی شدند.

    یافته ها:

     از بین 9 مقاله، 6 مورد به صورت In vitro (به صورت خارج بدنی) و 2 مورد به صورت In vivo (به صورت داخل از بدنی) اجرا شده اند. نتایج مقالات In vitro حاکی از تاثیر مثبت دهان شویه بتادین در کاهش لود ویروس های خانواده کرونا بود، ولی کلرهگزیدین اثر معنی داری در این رابطه نداشت. در دو مقاله In vivo، پژوهشگران اثر این دو دهان شویه را روی ویروس SARS-CoV-2 ارزیابی کرده اند و بر اساس نتایج هر دو دهان شویه تاثیر مثبت در کاهش لود این ویروس داشتند.

    نتیجه گیری:

     استفاده از دهان شویه های بتادین و کلرهگزیدین، کاهش لود ویروس SARS-CoV-2 را در پی دارد و با جلوگیری از انتقال آن از طریق بزاق و حفره دهان می تواند در پیشگیری از این بیماری نقش داشته باشد.

    کلیدواژگان: پیشگیری و کنترل، دهان شویه، کروناویروس، کووید-19
|
  • Bijan Nemati Cherati, Masoumeh Habibian* Pages 1-11
    Background and Objectives

    Obesity and vitamin D deficiency have been recognized as important risk factors for chronic kidney disease. The use of safe and low-risk non-pharmacological interventions is recommended to reduce and or prevent chronic diseases. The current study aimed to assess the effect of Pilates training and vitamin D on renal function parameters in overweight men.

    Methods

    This quasi-experimental study was conducted on 50 overweight men within the age range of 45-55 years. The participants were selected using convenience sampling and assigned to the groups of Pilates training, Pilates training+ vitamin D supplementation, vitamin D supplementation, and control groups. The Pilates training and Pilates training+ vitamin D supplementation groups performed Pilates programs for 8 weeks (with the intensity of 50-75% of reserve heart rate, 3sessions/week). vitamin D and Pilates training+ vitamin D groups also received 50000 units of oral vitamin D weekly. Blood urea, uric acid, creatinine, and glomerular filtration rate (GFR) were measured before and after the interventions. The data were analyzed using the paired t-test, one way ANOVA, and Kruskal Wallis tests (p˂0.05).

    Results

    As evidenced by the obtained results, 8 weeks of Pilates training, vitamin D intake, and the combined intervention were associated with a significant increase in GFR and a decrease in the urea, uric acid, and creatinine levels(P<0.05). Furthermore, the combined intervention brought more improvement to these variables, compared to the two other interventions (P˂0.05).

    Conclusion

    It seems that both vitamin D supplementation and Pilates training interventions may lead to an improvement in the renal function of overweight individuals with abnormal vitamin D status by increasing GFR and decreasing urea, uric acid, and creatinine levels. Nonetheless, the combined intervention is associated with stronger effects.

    Keywords: Glomerular filtration rate, Overweight, Pilates training, Renal function, Vitamin D
  • Mohammad Mehdizadeh, Navid Nateghi, Mostafa Vahedian, Nima Biuki* Pages 12-18
    Background and Objectives

    The presence of bifid mandibular canals are among the anatomical variations in the inferior mandibular canals. Lack of attention to these canals can lead to complications, such as anesthesia and bleeding during dental treatments. This study aimed to investigate the prevalence of bifid canals and its relationship with the position and width of the main canal in the population-based panoramic radiographs in Qom, Iran.

    Methods

    This analytical-descriptive, cross-sectional, and retrospective study investigated 2415 panoramic radiographs of 1320 females and 1095 males (age range: 18-86 years) who refereed to Dentistry School and Salamat Clinic in Qom, Iran, during 2019. The radiographs were evaluated regarding the presence of bifid mandibular canals on the right and left as well as canal width and distance using Scanora software. The data were analyzed in SPSS software through descriptive statistics (i.e., frequency, mean±SD) and analytical statistics (i.e., Chi-square, independent t-test, and Mann-Whitney test). A p-value less than 0.05 was considered statistically significant.

    Results

    According to the results, the prevalence of the bifid mandibular canal was observed in 64 (2.6%) cases. Moreover, three (0.1%) individuals had bilateral bifid mandibular canals; therefore, the total number of the bifid mandibular canals was estimated at 67 cases. Furthermore, type 2 bifid mandibular canals were the most common type. In addition, the presence of bifid mandibular canals had no significant relationship with age, gender, width, and distance to the inferior border of the mandible.

    Conclusion

    The presence of bifid mandibular canal in panoramic images had no significant relationship with age, gender, width, and distance to the inferior border.

    Keywords: Panoramic Radiography, Mandible, Anatomic Variations
  • Zahra Zarei, Somayeh Hesam*, Shaghayegh Vahdat, Alireza Oliaei Manesh Pages 19-30
    Background and Objectives

    Strategic purchasing of health care services is one of the major issues contributing to the enhancement of the performance and reform of healthcare systems across the globe. Traditional (passive) purchasing suffers from serious weaknesses, such as low efficiency in the health care system, lack of targeted resources, Resource inefficiency, and unfair access to services. To solve these problems, the World Health Organization has introduced strategic purchasing as the main activity to improve the performance of healthcare systems. In light of the aforementioned issues, the present study aimed to investigate the challenges and problems of strategic purchasing in the health sector.

    Methods

    For the purpose of the current qualitative study, the upstream laws and policies in the field of strategic shopping in Iran were initially investigated to gather the needed information. In the next step, 25 health policymakers were interviewed about the challenges of strategic purchasing and the implemented measures. The data were analyzed in MAXQDA software (version10) using content analysis 

    Results

    Assessing the current situation, strategic purchasing was classified into 5 dimensions, 21 them, and 57 sub-thems. The most important issues among the findings included governance with the highest frequency of 62% and the health information system with a frequency of 47%. Analyzing the research findings, 52 challenges were identified and examined.

    Conclusion

    Despite all the benefits of strategic purchasing, its effectiveness depends on the successful implementation and effective cooperation of all stakeholders. In addition, strategic purchasing might need to be tailored to the circumstances of each country and the needs of that community. Therefore, the establishment of the needed infrastructure and tackling the presented challenges are indispensable for the optimal implementation of strategic purchasing in our country.

    Keywords: Analysis, Challenge, Public health coverage (UHC), Strategic purchasing
  • Hooman Namvar*, Masoud Ghasedi Pages 31-39
    Background and Objectives

    Today, hypertension is one of the most common cardiovascular disorders being prevalent in developing countries. This study was conducted to determine the role of interpersonal dependence and social support with the mediation of hope affecting the resilience of patients with high blood pressure.

    Methods

    The statistical population of the study included all patients with hypertension referring to medical centers in Tehran with the final sample group of 250 cases. Participation in this study was voluntary and the sampling process was performed by purposeful sampling method. The data collection tools were as follows: Connor-Davidson Resilience Scale, Perceived Social Support designed by Vaux, Adult State Hope Scale developed by Snyder, and Interpersonal Dependency Inventory designed by Hirschfield. Data analysis was carried out using the path analysis method.

    Results

    Based on the results of the study, social support, interpersonal dependency, and hope had a positive correlation with the resilience of hypertensive patients. It was also revealed that resilience was effected indirectly by social support. The variables of interpersonal dependence and social support and the variables of resilience have significant direct effects. In addition, both interpersonal dependence and social support variables have an indirect effect on resilience, of which only the indirect effect of social support on resilience is significant. 

    Conclusion

    It was revealed that hope can play the role of mediator between social support and resilience in patients with hypertension. Furthermore, this variable is effective in increasing resilience in such patients.

    Keywords: Hope, Hypertension, Interpersonal dependency, Resilience, Social support
  • Amin Arabshahi, Fateme Sadat Isadkhah, Lila Ghazvinian, Zabiholah Gharlipour* Pages 40-49
    Background and Objectives

    Health plays a key role in today's society and is considered the core of human development. It goes without saying that health is a matter of concern to all of us, and achieving and maintaining health requires the cooperation of all organs, including the mass media. With this background in mind, the current study aimed to assess the attitude of families residing in Qom towards health-oriented TV/radio programs and how it affects their health practice.

    Methods

    This cross-sectional descriptive study was conducted on families residing in Qom in 2018. Using multi-stage sampling and sample size formula, 310 families were randomly selected. Data collection tools included a researcher-made questionnaire on the use of health-oriented TV/radio programs, attitudes towards health-oriented TV/radio programs, and health practice. Data were analyzed in SPSS software (version 20) using independent t-test, Pearson correlation coefficient, Chi-square, ANOVA, as well as Tukey and Fisher's Least Significant Difference (LSD) post hoc tests.

    Results

    Based on the results of the present study, 134 (43.2%) cases never used health-oriented TV/radio programs, and 90 (29%) subjects used them for less than one hour throughout the day and night. Furthermore, a significant relationship was observed between the use of health-oriented TV/radio programs with attitudes (P=0.023) and health practice (P<0.001). The study findings also pointed to a positive and significant correlation between attitudes toward the use of health-oriented TV/radio programs and their health practice (P <0.001, r=0.298).

    Conclusion

    As evidenced by the obtained results, there is a significant relationship between the use of health-oriented TV/radio programs with attitudes and health practice. It is recommended that national media officials and television programmers, based on needs analysis, produce programs with up-to-date methods in an effort to promote the use of health-oriented TV/radio programs.

    Keywords: Attitude, Public Health Practice, Health programs, Television, Radio
  • Mostafa Nasirzadeh, Mohammad Aligol* Pages 50-57
    Background and Objectives

    Preventive behaviors are indispensable to the reduction of the prevalence and severity of the complications of Covid-19 disease. Knowledge, attitudes, and perceptions of the individual are the explanatory variables contributing to the adoption of these health behaviors. The present study aimed to assess the knowledge, perception, attitude, and some factors associated with the preventive behaviors of Covid-19 in Qom.

    Methods

    This descriptive cross-sectional study was conducted on 2423 cases who were selected by cluster sampling method in Qom in 2020. Data were collected using an online researcher-made questionnaire. This 44-item questionnaire encompassed the domains of COVID-19 related knowledge (20 items), COVID-19 perceived threat (5 items), attitude (6 items), and preventive measures (13 items).

    Results

    The mean scores of knowledge, attitude, perceived threat, and preventive behaviors were obtained at 94.5%, 93.05%, 76.92%, and 88.42%, respectively. Preventive behaviors were significantly correlated with knowledge and attitude, and attitude was the strongest predictor of behavior (B= 0.362; P<0.001).

    Conclusion

    The obtained results pointed to the high level of COVID-19-related knowledge, perception, and preventive behaviors among the residents of Qom.

    Keywords: Covid-19, Attitude, Perception, Perceived Threat
  • Mohsen Pakdaman, Sara Gravandi, Roohollah Askari, Milad Shafii, Mahdieh Khaleghi Muri, Sajjad Bahariniya* Pages 58-68
    Background and Objectives

    In Iran, cardiovascular disease is the leading cause of mortality. The economic burden of these diseases imposed on families makes the situation even worse. Health system policymakers need to be aware of the costs of these diseases to make wise decisions regarding the allocation of resources. The present study aimed to estimate the economic burden of cardiovascular disease in selected hospitals in Yazd.

    Methods

    This cross-sectional study was conducted based on a descriptive-analytical design. The economic burden of cardiovascular disease was estimated using the cost-of-illness method and based on the human capital method. Based on the content and purpose of the current study, the prevalence-based approach was used. A researcher-made questionnaire was used for data collection. The statistical population included patients with cardiovascular disease who referred to the hospitals under study in Yazd. They were selected by random sampling (n=200). The data were analyzed in SPSS and EXCEL software.

    Results

    41.5% of patients were male and 58.5% were female. The total direct medical cost was 2,6184,130 Rials and the total non-medical direct medical cost was 11,521,250 Rials for each patient. The economic burden of cardiovascular disease was 16,721,997,317,485 Rials  at a discount rate of 3% ,and a discount rate of 5%, it was reported as 11,819,209,806,581 Rials.

    Conclusion

    Cardiovascular diseases impose a huge cost on society. The best way to manage these diseases and reduce costs is to change and modify risky behaviors that make the patient invulnerable.

    Keywords: Cardiovascular diseases, Cost of disese, Iran, Yazd
  • Reza Mottaghi, Elaheh Mianeh Saz* Pages 69-78
    Background and Objectives

    One of the most important ways that coronavirus disease 2019 (COVID-19) is transmitted is through respiratory droplets and contact of person to person. Angiotensin-converting enzyme 2 is one of the receptors of this virus, which is abundant in the oral cavity, especially on the epithelial cells of the tongue. By joining to its receptor in the mouth, the virus can infect an individual and transmit the disease to other individuals. Mouthwashes are among the techniques used for the improvement of oral hygiene and reduction of gingivitis and periodontitis. Moreover, some of them have antiviral and antibacterial properties. The purpose of this study was to review the articles related to effective mouthwashes against severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) (as the causative agent of COVID-19) and its family viruses.

    Methods

    This study was a quick review based on the PRISMA guidelines. The databases, such as PubMed, Scopus, Web of Science, and Google Scholar, were searched using relevant keywords. There were no search restrictions on the date, publication type, and language. Totally, 47 articles were identified in this regard, and finally considering the inclusion criteria 9 articles were extracted and examined based on the study objectives.

    Results

    Out of nine articles, six and two studies were performed in vitro and in vivo, respectively. The results of in vitro studies showed a positive effect of betadine mouthwash in reducing the load of coronaviruses; however, chlorhexidine had no significant effect in this regard. In two in vivo articles, researchers evaluated the effects of these two mouthwashes on SARS-CoV-2. Based on their findings, both mouthwashes had positive effects on decreasing the load of this virus.

    Conclusion

    The use of betadine and chlorhexidine mouthwashes results in reducing the load of SARS-CoV-2. In addition, the two mouthwashes can play a role in the prevention of this disease by the inhibition of its transmission through saliva and oral cavity.

    Keywords: COVID-19, Coronavirus, Mouthwashes, Prevention, control